Groepscontracten bij kamerverhuur

Gepubliceerd op 26 september 2024 om 09:33

Groepscontracten bij kamerverhuur

Wat is een groepscontract?

Bij een groepscontract staan de huisgenoten op één huurcontract opgenomen. Er is één hoofdhuurder die de volledige huur overmaakt naar de verhuurder en de andere huurders betalen de huur aan de hoofdhuurder. In het geval slechts één persoon (de hoofdhuurder) als huurder in het huurcontract gemeld staat, wordt gesproken van een friendscontract. Met een groeps- of friendscontract wordt het gehuurde niet aangemerkt als kamerbewoning maar als een zelfstandige woonruimte waardoor de kamers buiten het puntensysteem vallen. Met dergelijke contracten worden de woning als een zelfstandige woonruimte verhuurd waardoor over het algemeen hogere huurprijzen gevraagd kunnen worden en huurders minder huurprijsbescherming hebben.

Gebruik van een groepscontract of friendscontract, waar als verhuurder op te letten?

  • Bekijk op voorhand de gemeentelijke regels om te achterhalen of er een vergunning nodig is om te verhuren aan studenten.
  • Gemeente Amsterdam was de eerste gemeente die wettelijk verplicht stelde dat verhuurders (indien daadwerkelijk aan de orde) individuele kamer contracten moeten sluiten. Dit teneinde bescherming van betreffende kamerbewoners te borgen alsmede (tussentijds) afdwingen van een eerlijke huurprijs bij de Huurcommissie eenvoudiger te maken. Inmiddels geldt ook in sommige wijken in Rotterdam een vergunningsplicht. Laat u op voorhand goed informeren.
  • Ondanks dat de huurbescherming van huurders bij zelfstandige woonruimte aanzienlijk minder is, zijn er wel regels voor de huurprijs bij zelfstandige woonruimten. Zo heeft een huurder van zelfstandige woonruimte 6 maanden na aanvangsdatum van de huurovereenkomst de tijd om de aanvangshuurprijs bij de Huurcommissie te laten toetsen.
  • Vanwege de politieke ontwikkelingen “programma betaalbaar wonen” treedt mogelijk in 2024 de Wet betaalbare huur in werking. Het kabinet wil met deze wet de huur voor de midden huur weer betaalbaar maken. Meer concreet een huurprijs die past bij de kwaliteit van een woning door o.a. het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem) te moderniseren zodat het ook gaat gelden voor midden huurwoningen met o.a. meer huurprijsbescherming voor huurders tot gevolg.

Indien u aan een vriendengroep of bijvoorbeeld een studentengroep wenst te verhuren én zolang het gemeentelijke beleid van uw gemeente vergunningvrij verhuren toestaat en Wet betaalbare huur niet in werking is getreden, kan voor u als verhuurder een groepscontract uitkomst bieden.

Reactie plaatsen

Reacties

Karolina
2 maanden geleden

Ik wil vanaf oktober een 2-kamer woning of appartement huren in Oss, is dit beschikbaar? voor minimaal 2 jaar?