Tips om een huurwoning te vinden

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 13:46

Bereid je goed voor

Een goed begin is het halve werk. Een cliché, maar waar. Het eerste contact dat je met de makelaar of verhuurder hebt, is wanneer je een bezichtiging plant. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de woning en dat je de woning graag wil bezichtigen.

Vraag ook meteen hoe zo’n bezichtiging werkt. De ene bezichtiging is de andere niet. Is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt of heeft iedereen evenveel kans? Het is handig om dit van tevoren duidelijk te hebben. Lees de advertentie goed door, zodat je weet wat de wensen en eisen van de verhuurder zijn. Willen ze bijvoorbeeld geen rokers of huisdieren en heb je die ook niet? Zeg dat dan meteen. Zo weten zij met wie ze te maken hebben en merken ze dat je de advertentie goed hebt doorgelezen.

 

Schrijf een motivatiebrief

Zorg dat je een motivatiebrief meeneemt naar de bezichtiging. Geef deze brief – als je aan het einde van de bezichtiging nog steeds geïnteresseerd bent – aan de verhuurder of makelaar. Beschrijf wie je bent, wat je doet voor werk, waarom je daar wil wonen en plak er een nette foto van jezelf bij, zodat ze achteraf nog weten wie je bent.

 

Benoem ook in je brief nog even dat je niet rookt en geen huisdieren hebt (zie tip 1). Zet je contactgegevens erin. Vraag ook aan je werkgever of vorige verhuurder of je ze als referentie mag noemen. Dan zou de makelaar voor meer informatie eventueel contact met hen kunnen opnemen. 

 

Zorg dat je papieren in orde zijn

Ben je na de bezichtiging enthousiast en zie je jezelf daar wonen? Stuur dan, het liefst dezelfde dag of de dag erna, een mail waarin je je interesse kenbaar maakt. Voeg in de bijlage nogmaals je motivatiebrief toe en de papieren die nodig zijn. Vaak zijn dit je arbeidscontract, drie loonstroken, een verhuurdersverklaring van je vorige verhuurder en een kopie van je identiteitsbewijs. Lever om je kansen wat te vergroten liever iets meer aan. Ik voegde een werkgeversverklaring, intentieverklaring en screenshots van mijn spaarsaldo toe.

 

Bellen, bellen, bellen

Wees assertief en bel de verhuurder of makelaar. Vertel dat je een mail hebt gestuurd met je papieren en gegevens. Heb je iets niet kunnen opsturen? Heb je bv de loonstroken en de verhuurdersverklaring van mijn vorige huurbaas nog niet. Leg dat uit. En stuur het na zodra je ze wel hebt ontvangen. Daarmee zorg je dat de verhuurder of makelaar niet gaat gissen en denkt: ze heeft geen loonstroken, dan kan hij of zij het vast niet betalen. Dat is zonde, dus zorg dat je eerlijk bent en laat weten hoe de situatie is.

 

Heb vertrouwen

De laatste van de tips voor het vinden van een huurwoning: vertrouwen hebben. Heb je alles aangeleverd, gebeld en je situatie en interesse kenbaar gemaakt? Dan is het een kwestie van afwachten. Geloof erin en probeer je voor te stellen dat je de woning al hebt. Hoe zou je het inrichten, waar komt je bank te staan en wie nodig je uit op je housewarming? Het kan zomaar zo zijn dat je de woning op deze manier naar je toetrekt. En baadt het niet, dan schaadt het niet.

 

Als je bv via integerhuren.nl de woning hebt gekregen: gefeliciteerd! Vier het, want je hebt het verdiend. Ben je het niet geworden, dan weet ik zeker dat er ergens nog een betere woning voor jou is. Houd moed en wees assertief, dan komt het goed.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.