Huurwoning Rotterdam

Gepubliceerd op 9 september 2024 om 16:38

Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam?

Tips voor het vinden van een huurwoning in gemeente Rotterdam

 

Rotterdam is een geweldige stad waar veel mensen graag willen (blijven) wonen. Voor een ieder die een huurwoning zoekt, hebben we informatie en tips verzamelt om je verder op weg te helpen. Wij wensen iedereen een fijn thuis in Rotterdam!

Wie verhuurt in Rotterdam?

Een woning huur je in Rotterdam van een particuliere verhuurder of woningcorporatie. Deze corporaties verhuren hun woningen veelal via Woonnet Rijnmond. Particuliere verhuurders via internet (bijvoorbeeld via integerhuren.nl) of een advertentie.

 

Hospitaverhuur
Bij integerhuren, verhuurt een bewoner een deel van de eigen woning. Dat kan een uitkomst zijn als je als starter of student geen eigen woonruimte kunt vinden of betalen. Je komt in een ingericht huis waar je gebruik kunt maken van de gemeenschappelijke ruimtes. En ook voor de verhuurder biedt integerhuren voordelen. Die heeft een extra belastingvrij inkomen tot 5.998 euro (prijspeil 2024) en sociaal contact. 

 

Dringend een huurwoning nodig?

Heb je dringend een woning nodig, dan heb je de volgende (zoek)mogelijkheden:

  • Reageren op ‘directe kans-woningen’ op Woonnet-Rijnmond. Wie het eerste reageert komt ook als eerste in aanmerking voor de woning
  • Via verloting. Een deel van de woningen op Woonnet-Rijnmond wordt verloot. Bij deze woningen maakt het niet uit hoe lang je ingeschreven staat
  • Mogelijk kom je in aanmerking voor een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie. Met deze verklaring krijg je voorrang op andere woningzoekenden. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je vraagt urgentie in de gemeente Rotterdam direct aan bij een woningcorporatie. Kijk hier voor meer informatie over wonen met urgentie.
  • Middels tijdelijke verhuur. Je komt mogelijk in aanmerking voor woningen die woningcorporaties tijdelijk verhuren omdat ze op termijn gesloopt of grondig gerenoveerd worden. Daarnaast zijn er ook leegstandsbeheerders die woningen tijdelijk verhuren. Let altijd op de voorwaarden, ook bij tijdelijke huur, zie: Wanneer kan de verhuurder mij een tijdelijk huurcontract aanbieden? | Rijksoverheid.nl.
  • Via een particuliere verhuurder, zie verderop in dit artikel.

Huren via een woningcorporatie

De meeste woningcorporaties in de gemeente Rotterdam bieden hun sociale huurwoningen (tot een huurprijs van € 879,66 kale huur, prijspeil 2024) aan op Woonnet Rijnmond. Via de website van Woonnet Rijnmond kun je een woonpas aanvragen waarmee je kunt reageren op alle woningen die worden aangeboden. Het inschrijven bij Woonnet Rijnmond kost 10 euro per jaar. Hiermee bouw je inschrijfduur op waarmee je meer kans maakt op een woning.

In de woningadvertenties op Woonnet-Rijnmond staan de prijs, specificaties en plek van de woning. Maar ook gegevens over de verhurende corporatie, de omgeving van de woning en de voorzieningen in de buurt. Ook staat vermeld aan welke voorwaarden je moet voldoen om de woning te kunnen huren, zoals een maximaal jaarinkomen. Vind je een woning die je wilt huren, dan reageer je op de advertentie.

TIP: Schrijf je in bij verhuurders zodat je als eerste het nieuwe aanbod per mail ontvangt!

Of je je als woningzoekende kunt inschrijven, is afhankelijk van de verhuurder. De grote vastgoedeigenaren laten hun woningen meestal door een makelaar of een speciaal verhuurbureau verhuren. Hier kun je je dan inschrijven en nieuw aanbod per mail ontvangen. Bij kleine verhuurders is dat meestal niet mogelijk en is het verstandig om met regelmaat de website te checken.

Waar kan je woningen vinden van particuliere verhuurders?
Particuliere huurwoningen en bemiddelingsbureaus kun je vooral vinden op integerhuren.nl

TIP: Huur niet te duur!

In bepaalde situaties kan je ook recht hebben op huurtoeslag. Om in aanmerking te komen, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Op de site van de Rijksoverheid kun je een Proefberekening doen. Je vult jouw situatie in en ziet dan of je toeslag krijgt. En hoeveel.

Nieuwe regels vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli gelden er in Rotterdam ruimere regels voor kamerverhuur. En ook landelijk gelden vanaf die datum twee nieuwe huurwetten. De ene bepaalt dat huurders meteen een vast huurcontract krijgen. De andere wet regelt dat de huurprijs op een eerlijke manier wordt vastgesteld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.